Wiele osób stosujących dietę szkodzi swojemu zdrowiu głodząc się przed okresem świątecznym po to, żeby móc potem pofolgować sobie na święta. Organizm zaczyna wtedy robić zapasy, ponieważ nasz metabolizm nastawiony jest na przetrwanie. Dlatego lepiej, by menu przed świętami było urozmaicone i dobrze zbilansowane. Potem możemy jeść to, na co mamy ochotę, ale w umiarkowanych ilościach.

Jeżeli chodzi o ścisłe wykluczenia w jadłospisie, np. dla osób na diecie bezglutenowej, czyli chorujących na celiakię, największym problemem w przygotowaniach świątecznych są mąki. Zastępując normalne mąki mąką kukurydzianą czy gryczaną można przygotowywać i spożywać np. pierogi – radzą eksperci.

Zalecają także, aby osoby na diecie bezglutenowej zwiększyły w swojej diecie ilość warzyw czy ryb. W przypadku słodyczy, które również są problemem dla tej grupy pacjentów, można zrobić np. ciasteczka z amarantusa czy z komosy ryżowej, są to bowiem zboża, które są wolne od glutenu.

Diabetycy muszą pamiętać o tym, że liczy się także wielkość posiłków, powinni więc je spożywać w rozsądnych ilościach. Jeśli będą starali się jeść potrawy, w których cukru rzeczywiście jest mniej, albo konsumować mniejsze porcje, nie wpłynie to na znaczne podniesienie cukru.

Aby święta były bardziej zdrowe, specjaliści radzą m.in., aby zamiast smażenia tradycyjnych potraw, np. karpia, przygotować je piekąc w folii w piekarniku. W świątecznej diecie na ogół brakuje też dużych ilości warzyw, które na wigilijnym stole występują rzadko. Dlatego warto, aby pojawiła się na nim sałatka warzywna, ale nie doprawiana majonezem, który zawiera duże ilości tłuszczy, ale np. jogurtem naturalnym.

Problemy spowodowane przejedzeniem i ciężkostrawnymi świątecznymi specjałami dotykają niemal wszystkich. Zgaga, niestrawność, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia – z nimi też możemy sobie poradzić. Na przykład pijąc więcej herbatek ziołowych, mających różne właściwości, np. zapobiegających zgadze. Możemy też stosować herbatki bogate w rumianek czy prawoślaz.

Powinniśmy przy tym unikać produktów, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, dlatego dobrze jest np. wypić w ciągu dnia wodę z cytryną, która oprócz tego, że pomoże w trawieniu tłuszczy, wywołuje uczucie sytości.

Na niestrawność czy bóle brzucha pomaga kminek np. w postaci ziaren, które dobrze wpływają na pracę jelit. Nie należy przy tym zapominać o ruchu i spacerach, które są bardzo wskazane po świątecznych posiłkach.

Red. (źródło: PAP)

Print Friendly

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ