Spożywanie herbaty w podeszłym wieku zmniejsza prawdopodobieństwo powstania problemów intelektualnych, zwłaszcza u osób obciążonych dużym ryzykiem zachorowania na Alzheimera – informuje „Journal of Nutrition, Health & Aging”.

Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Singapuru wykazali, że u starszych osób regularnie pijących herbatę ryzyko rozwoju demencji i innych zaburzeń poznawczych jest o 50 proc. mniejsze, niż u osób unikających spożywania popularnego naparu.

U nosicieli genu APOE e4, czyli osób genetycznie narażonych na rozwój choroby Alzheimera, ryzyko to jest odpowiednio o 86 proc. mniejsze.

Dodatkowo badacze odkryli, że dla uzyskania korzystnego efektu rodzaj spożywanej herbaty nie ma znaczenia. Może być czarna, zielona, czy też czerwona – ważne, aby była to herbata liściasta.

– Wedle współczesnej wiedzy dobroczynny wpływ herbaty zależy od bioaktywnych składników zawartych w liściach, takich jak katechiny, teaflawiny, tearubiginy i l-teanina. Składniki te mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz inne cechy bioaktywne, które chronią mózg przed uszkodzeniami naczyniowymi i neurodegeneracją – wyjaśnia współautor badania Lei Feng.

Red. (źródło: PAP)

Print Friendly

1 KOMENTARZ

  1. Zgadzam się, herbata w zaleznosci od jej rodzaju wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy, pozwala pozbyć się toksyn, rozgrzewa, dostarcza witamin i można jeszcze długo wyliczać plusy i korzyści zdrowotne. Najbardziej w tym temacie mkojarzy mi się herbatka „Pamięć i koncentracja” Malwa tea, w której składzie występuje yerba mate ,guarana,ginkgo bilob – te elementy pobudzają organizm i mózg do pracy, wpływają na witalnośc, pobudzają też krążenie ? super opcja.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ