Wraz z końcem wiosny i nadejściem lata coraz chętniej uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Wysiłek fizyczny jest niezbędnym elementem dbałości o poprawne funkcjonowanie organizmu, ale może być jedną z przyczyn stresu oksydacyjnego.

Wysiłek fizyczny powoduje zwiększenie ilości „wolnych rodników” w organizmie, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia komórek, na skutek ich utlenienia, a co za tym idzie do zaburzenia ich funkcjonowania. Przewlekły stres oksydacyjny, może powodować uszkodzenia wszystkich występujących w organizmie biocząsteczek, m.in. białek, tłuszczów, a także DNA komórek, doprowadzając do mutacji, co skutkuje rozwojem chorób. Aby temu zapobiec, możemy skorzystać ze wsparcia sprzymierzeńca, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym mogącym powodować uszkodzenie mięśni – witaminy C.

Dodatkowe 200 mg witaminy C, w ramach dziennej dawki owoców i warzyw, pomaga utrzymać normalne funkcjonowanie układu odpornościowego w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, a także po jego zakończeniu. Witamina C nawet w niewielkich ilościach pomaga regulować metabolizm energetyczny i chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Wygodnym źródłem witaminy C, które łatwo możemy włączyć do codziennej diety, jest np. 100-proc. sok pomarańczowy.

Materiały zebrane przez Grupę Ekspertów ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności wskazują na szereg korzyści wynikających ze spożywania witaminy C, w tym na obniżenie zmęczenia. Dotyczy to spożywania żywności, która zgodnie z przepisami określana jest jako „źródło witaminy C”, a więc zawiera co najmniej 12 mg witaminy C na 100 ml. 100-proc. sok pomarańczowy spełnia to kryterium, gdyż zawiera dawkę aż trzykrotnie wyższą – średnio 36 mg na 100 ml.

Podczas powrotu do ćwiczeń, np. po sezonie zimowym lub choćby po kilku tygodniach przerwy, dobrze jest zwiększyć spożycie owoców i warzyw, aby zapewnić organizmowi więcej składników odżywczych.

– W przypadku jednego z tych składników – witaminy C wygodnie jest sięgnąć po świeży lub pakowany 100-proc. sok pomarańczowy. Już 200 ml soku zapewnia ok. 50-60 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę – zauważa dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska z Uniwersytetu Jagiellońskiego, Collegium Medicum.

U czynnych sportowców trenujących wyczynowo podstawowym źródłem witamin są owoce i warzywa. Mogą to również być soki. Część sportowców jako dodatkowe źródło witamin preferuje pokarmy płynne, gdyż nie powodują uczucia ciężkości. Rozwiązanie to jest szczególnie przydatne w okresie intensywnych treningów przed zawodami. Witamina C jest cennym sojusznikiem także dla sportowców trenujących rekreacyjnie, gdyż pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, który może powodować uszkodzenie mięśni w początkowym okresie letniego sezonu treningowego.

Red.

1 KOMENTARZ

  1. A co w przypadku witamin C zażywanej w postaci kwasu l-askorbinowego. Wśród propagatorów medycyny niekonwencjonalnej jest ona mocno promowana, właśnie między innymi ze względu na możliwość redukcji stresu oksydacyjnego. Czy jednak potrzebujemy aż tak dużych dawek witaminy C, czy wystarczająca będzie ta zawarta w owocach i warzywach?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ