Stan przedcukrzcowy, który może doprowadzić do rozwoju cukrzycy, występuje u 318 mln ludzi na świecie, w tym ok. 5 mln Polaków. Już w stanie przedcukrzycowym często występują istotne zmiany w organizmie, np. w narządzie wzroku.

Stan przedcukrzycowy objawia się podwyższonym poziom glukozy we krwi – 100-125 mg/dl na czczo lub 140-199 mg/dl w doustnym teście obciążenia glukozą. Jawna cukrzyca rozwija się u co dziesiątej osoby z tym stanem i świadczy o tym glikemia na czczo powyżej 125 mg/dl lub wynik testu obciążenia glukozą co najmniej 200 mg/dl.

Stan przedcukrzycowy najczęściej występuje u osób w wieku 40-55 lat. Obecnie dotyka on 318 mln ludzi, a w 2040 r. ich liczba może zwiększyć się do 482 mln. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF), w Europie cukrzycą zagrożonych jest 32 mln osób. Z raportu „Niebieska Księga Cukrzycy”, opublikowanego w 2015 r., wynika, że podwyższony poziom glukozy występuje u ok. 5 mln Polaków.

Stan przedcukrzycowy jest jednym z pierwszych poważnych sygnałów zagrożenia cukrzycą i najlepszym momentem do podjęcia działań profilaktycznych. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, poziom glukozy powinny kontrolować osoby po 45. roku życia. Badanie to należy wykonywać co trzy lata, a w przypadku występowania innych czynników ryzyka cukrzycy, jak otyłość i nadciśnienie, nawet raz w roku.

Cukrzyca wykrywana jest za pomocą testu tolerancji glukozy. Na czczo oznacza się poziom cukru we krwi, potem w ciągu 5 minut trzeba wypić 75 g glukozy rozpuszczonej w 250–300 ml wody. Jeżeli po dwóch godzinach stężenie glukozy osiąga poziom 140–190 mg/dl, oznacza to, że organizm nie radzi sobie z glukozą.

Podwyższone stężenie glukozy we krwi może powodować rozwój tzw. zespołu metabolicznego, objawiającego się również nadciśnieniem tętniczym i podwyższonymi lipidami we krwi. W okresie 5-10 lat może on ujawnić się powikłaniami miażdżycy – udarem mózgu lub zawałem serca.

W przypadku wykrycia stanu przedcukrzycowego najważniejsza jest zmiana stylu życia, polegająca na zmianie sposobu odżywiania oraz zwiększeniu aktywności fizycznej (do co najmniej 150 minut tygodniowo). W ten sposób można zmniejszyć masę ciała i obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę o 53 proc.

Cukrzycy można również zapobiec lekami, np. wytwarzaną od 60 lat metforminą – jednym z najlepiej przebadanych i najbezpieczniejszych leków przeciwcukrzycowych. Skuteczność farmakoterapii nie jest jednak wielka i szansa uniknięcia choroby nie przekracza 33 proc., leki powinny być zatem uzupełnieniem zmiany diety i aktywnego trybu życia – podkreślają eksperci.

Red. (źródło: PAP)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ